Bir sosyal medya kullanıcısı yayınladığı videoda mükemmel ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için her sabah kahvaltıda sardalya tükettiğini iddia etti. Gelen yorumlar sayesinde birçok kişinin mükemmel cilt sırrının bu olduğu düşünüldü.
Yüksek protein ve düşük karbonhidrata sahip bir gıda olan sardalya insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Özellikle cilt bakımı için tüketilen bu balık çeşidi içerisinde sağlıklı yağlar ve vitaminler barındırıyor.
Diyetisyen Amanda Nihghbert, sardalyaların cilt sağlığına karşı koruyucu ve iyileştirici etkileri olduğunu belirtiyor. İçerisindeki maddeler açısından zengin olan sardalya, cilt için tüketilmeye değer bir besin olarak karşımıza çıkıyor.
Amanda Nihgbert kötü cilt sağlığının beslenme düzenine bağlı olarak değiştiğini ve kötüleşebileceğini belirtiyor. Diyetisyen, içerisinde çinko, selenyum, kolajen ve omega-3 barındıran zengin gıdaları öneriyor.
Araştırmalara göre sardalyanın bir porsiyonunda kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunurken diğer besinler daha düşük miktarlarda mevcut. Ancak düşük olmaları faydasız oldukları anlamında gelmiyor elbette.
Dr. Angela Casey adındaki dermatolog bu konuyla ilgili, yağ ve faydalı kolesterolün cilt için önemli bileşenler olduğunu belirtiyor. Dengeli beslenilmediğinde ise aslında çok zor bir mücadele verdiğimizi söylüyor.
Diyetisyen Nighbert ise sardalya tüketmeyen kişiler için farklı alternatifler olabileceğini belirtiyor. Somon, uskumru, hamsi gibi balıklar da cilt sağlığı için düzenli bir şekilde tüketilebilir.
Canlı ve pürüzsüz bir cilt için çeşitleri balık türlerini tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Doktorlar, vejetaryen kişilerin cilt sağlığı için ceviz, chia tohumu, keten tohumu tüketilmesini tavsiye ediyor.
Omega-3 yağ asitleri, cildin esnekliğini artırabilir ve kırışıklıkları azaltabilir. Bu nedenle sardalya gibi balıkları tüketmek, yaşlanmayı geciktiren etkiler sağlayabilir. Aynı zamanda cildin doğal nem dengesini korumaya yardımcı olabilir.
Özellikle sardalya balığı, cildi dış etkenlerden koruyabilir. Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için düzenli olarak sardalya balığı tüketimi önemlidir.