Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

1 Temmuz’dan itibaren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki ürünlerde artış yapılacak. Bu artışlar Yİ-ÜFE’ye endekslenerek Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek ve Resmi Gazete’de duyurulacak.

Önceki dönemde Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olan ÖTV artışları artık Cumhurbaşkanı’nın yetkisine geçti. Haziranda Yİ-ÜFE’deki aylık artış %2,46, 6 aylık artış %15,71 ve yıllık artış oranı %24,45 olarak gerçekleşti.

ÖTV tarifelerine göre bazı ürünlerde artışlar olacak

ÖTV artışlarıyla otomobil, akaryakıt, sigara, içki gibi ürünlerin fiyatları yükselecek. Akaryakıt ürünleri LPG’den mazota, benzinden başlayarak farklı Oranlarda zamlanacak.

Cumhurbaşkanı’nın yetkisi

Cumhurbaşkanı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde maktu ÖTV artışları belirleyecek. Ayrıca, akaryakıt ve otomobil gibi ürünlerdeki ÖTV artışlarını belirleme konusunda da yetkili olacak.

ÖTV artışlarıyla enflasyon da yükselecek. Bu nedenle ekonomi yönetimi artışları dengede tutmak için çaba gösterecek. Yapılacak toplantıların ardından 1 Temmuz’dan geçerli olacak yeni ÖTV tarifeleri ve vergi artışları Resmi Gazete’de duyurulacak.

Akaryakıt fiyatları ve enflasyon

Akaryakıt fiyatlarındaki zamlar enflasyonu artırabilir. Temmuz ayı enflasyonunun kontrol altında tutulması için tedbirler alınacak. Ancak yeni zamlar enflasyonu etkileyebilir.

ÖTV artışlarıyla hazineye ek gelir sağlanacak ve pek çok mal ile hizmetin fiyatlarında artışlar yaşanacak. Örneğin, akaryakıt ürünlerine yapılacak 1 liralık artış hazineye günlük 95 milyon lira ek gelir getirecek.

ÖTV artışlarıyla hazineye aylık 5,5 milyar lira ilave gelir sağlanması bekleniyor. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki artışlarla birlikte hazineye ek vergi geliri artışı 10-12 milyar liraya kadar yükselebilir.

Related Posts

Kredi kartı, kredi ve KMH borcuna yapılandırma tablosu belli oldu! 12, 24, 36 ve 48 ayda aylık taksitler ne kadar?

BDDK’nın yeni yapılandırma düzenlemesiyle kredi kartı, kredi ve KMH borçları 48 aya kadar vadelendirilebilecek. Faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlenirken, örnek ödeme planları da netleşti. 50 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar yeni taksit seçenekleri…

Toplanan inek sütü miktarı mayısta azaldı

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, mayısta 2024’ün aynı ayına göre yüzde 2 azalış göstererek 999 bin 348 ton oldu.

Ve duyurusu yapıldı! 15 Temmuz’da ücretsiz olacak

İBB, 2019 yılından bu yana dini ve milli bayramlar ile resmi günlerde vatandaşlara ücretsiz ulaşım imkanı sunarak kent içi hareketliliği desteklemeyi sürdürüyor. İBB Meclisi kararıyla uygulamaya alınan ücretsiz ulaşım, bayramlarda ulaşımı …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Bir sigara grubuna daha zam: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları listesi güncellendi

Sigara fiyatları Temmuz 2025 itibarıyla yeniden zamlandı. Philip Morris grubu, 9 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere sigara fiyatlarını artırdı. En ucuz sigara 85 TL, en pahalı sigara 94 TL oldu. İşte güncel zamlı sigara fiyatları listesi…