31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde İYİ Parti umduğunu bulamadı. Parti Türkiye’de yalnızca Nevşehir’i kazanırken ülke genelinde yüzde 3,77 oy alabildi. Partinin 2019’da oy oranı yüzde 7,2 olarak ölçülmüştü. Yüzde 4’lük bir oy düşüşünün ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bunun üzerine olağanüstü seçimli kongreye gitme kararı aldı. Kongrede aday olup olmayacağı belli olmayan Akşener’in önceki gün 8 kişilik bir ekiple toplantı yaptığı ortaya çıktı. Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin’in “İYİ Parti’de sekiz kişilik dar toplantı” başlıklı köşe yazısında toplantıda bulunan 8 kişinin ismi yer aldı.
Erkin’in yazısına göre toplantıda yer alan isimler Alper Yılmaz, Şenol Sunat, Ünzile Yüksel, Musavvat Dervişoğlu, Metin Ergun, Koray Aydın, Cihan Paçacı, Oktay Vural’dı. Toplantıda “Neden böyle oldu?” sorusuna yanıt aranırken Akşener konuşmak yerine not almayı tercih ettiği öğrenildi. Erkin’in yazısı ise şu şekilde;
“Bu arada önceki gün genel merkezde dar bir toplantı yaptığını öğrendim Akşener’in. Kimlerle mi? Toplantıda; Alper Yılmaz, Şenol Sunat, Ünzile Yüksel, Musavvat Dervişoğlu, Metin Ergun, Koray Aydın, Cihan Paçacı, Oktay Vural vardı. Toplantıda “Neden böyle oldu?” sorusuna yanıt arandı. Meral Akşener dün bir şey söylemedi sadece konuşulanları notlar aldı. Bu toplantının ve sonrasında bugün milletvekilleriyle yapılacak toplantının da “Partinin geleceğinden çok seçim analizi üzerine” olduğunun altını çizeyim. Genel kanaat ise; partinin karar organlarının baştan sona yenilenmesi. Bir kurmayın aktardığı da “Meral Hanım on gün süreci izler, toplantılar yapar ve ona göre karar verir” oldu.
BÖYLE BİR AĞIR YENİLGİ BEKLEMİYORDU
Parti koridorlarında konuşulanlar da şöyle:
Meral Akşener’in kalma ihtimali yüzde 51, bırakma ihtimali yüzde 49. Çevresindekilerin, kendi geleceklerini Meral Hanım’a bağlayanların ‘gitme’ dediği, ancak Akşener’in bir sürpriz yapıp ‘gidiyorum’ diyebileceği dile getiriliyor. Partide altı yedi aday çıkarsa, bölünmüş bir durum olursa o zaman bırakmayabilir fikri öne çıkıyor.
İYİ Parti liderliği böylesi bir yenilgi beklemiyordu. Ki zaman zaman partinin bazı ağabeyleri “Yüzde 5 alırız” diye uyarılarda bulundu. Uyarıların yapıldığı tarih, CHP lideri Özgür Özel’in İYİ Parti’den talepte bulunduğu dönemde oldu.
Seçime “hür ve müstakil” girmeye karşı olanlar diyor ki: Yenilginin aşağı yukarı belli sebepleri var. Sen bir muhalefet partisisin. Muhalefet partisinde de muhalefete muhalefet edilmez. Bana oy verenler kimler? Hangi özelliğe sahip olanlar? Temel özellikleri AKP karşıtlığıdır. Eğer benim stratejim iktidara yarıyorsa ben bu seçmenden nasıl bir oy beklerim.
Yine partinin ağabeyleri diyor ki: Kurumsallığımızı henüz tamamlamadık. Altı yıllık bir partiyiz. CHP gibi yüz yıllık bir parti değiliz ki! Örneğin: “Bu belediyeden CHP’nin yönettiği belediyeden bir şey olmaz” diyor ama kime oy vereceksin denildiğinde “CHP’ye oy vereceğim” diyor. Neden parti aidiyeti oluşmuş. İYİ Parti’de öyle bir şey yok. Birazcık kendisine ters düşen bir olay yaşandığında partiden rahatlıkla gidebiliyor.
Partini kuruluşunda önemli roller almış bir isim de durumu şu cümlelerle özetledi: “Üçüncü yol olabilir. Ben de CHP’den ayrılma gerekliliğine inanıyorum. O zaman CHP’nin tamamlayıcısı oluyoruz. MHP gibi konuma düşeriz. Ama bunun zaman ve zeminini iyi belirlemek gerekiyor. Bu seçimler değildi. 31 Mart’tan sonraki dönemde 4 yıllık bir dönem var ve bu süreçte seçim yok. İşbirliği yapmana da gerek yok. Bu zaman diliminde inşa edersin partiyi.”
Kaynak (Köşe Yazısı için): Sözcü Gazetesi