Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Sydney Üniversitesi Araştırması: Günlük Adım Sayısının Sağlık Üzerindeki Etkisi

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, hareketsiz yaşamın etkilerini gözlemlemek için İngiltere Biyobankası’na katkıda bulunan 72 bin 174 gönüllünün verilerini analiz etti.

Katılımcılar, bileklerine takılan ivmeölçerlerle bir hafta boyunca attıkları adım sayısını ve oturarak geçirdikleri süreyi kaydetti. Günde ortalama 11 saatten fazla hareketsiz kalanlar ‘yüksek hareketsiz kalma süresi’ kategorisine alındı, daha az zaman hareketsiz kalanlar ise ‘düşük hareketsiz kalma süresi’ olarak sınıflandırıldı.

İlk iki yıl boyunca kötü sağlığa sahip olabilecek katılımcılar çalışmaya dahil edilmedi, bu nedenle bulguların yalnızca genel olarak sağlıklı bireyler için geçerli olduğu belirtildi.

Uzmanlar, aşırı hareketsiz yaşam tarzını dengelemek için günlük 9 bin ila 10 bin adım atmanın ideal olduğunu belirtti. Ayrıca, günlük 4 bin ila 4 bin 500 adım atıldığında sağlık faydalarının ortaya çıkmaya başladığı tespit edildi. Kardiyovasküler hastalık riskini %21, erken ölüm riskini ise %39 oranında azalttığı görüldü.

Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili, “Her türlü hareketin sağlık için önemli olduğunu ve günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz zamanın olumsuz etkilerini telafi edebileceğini” belirtti.

Related Posts

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Hormon ilaçlarına getirilen kısıtlama trans bireyleri nasıl etkiliyor?

Geçen yıl 20 Kasım’da, Sağlık Bakanlığına bağlı bu kurum, daha önce eczanelerden reçetesiz alınabilen belirli hormon ilaçlarının artık yalnızca reçete ile satılabileceğini duyurdu. Türkiye’de yaşayan trans bireyler ise bu kararın kendileri üzerinde büyük bir mağduriyet yarattığını söylüyor

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir