‘Deri kanseri, vücudumuzda en yaygın olarak görülen kanser türüdür’

Cilt Kanseri Hakkında Uzmanı Dr. Haydar Yöndem’den Önemli Uyarılar

Tunceli Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Haydar Yöndem, Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Yöndem, deri kanserinin vücutta en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti. Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Dr. Yöndem, güneşin etkilerine dikkat çekti.

Cilt kanseri belirtileri hakkında bilgi veren Yöndem, güneş gören bölgelerde açılan yaraların önemli olduğunu belirtti. Bu yaraların zamanla büyümesi, kabuklanma, kanama ve akıntı gibi belirtiler göstermesi durumunda mutlaka bir uzman hekime görünülmesi gerektiğini söyledi. Ancak uzun süredir değişmeyen yaralar için endişelenmenin gerekmediğini belirten Dr. Yöndem, vücuttaki herhangi bir değişikliği kontrol ettirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Güneş ışınlarının cilt kanseri üzerindeki etkilerinden bahseden Yöndem, açık tenli olmanın, çok sayıda çil ve benle doğmanın, ailede deri kanseri öyküsü bulunmasının, büyük benlere sahip olmanın ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının cilt kanseri riskini artırdığını belirtti. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemine değinen Dr. Yöndem, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması, güneş gözlüğü ve kremlerinin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, kendi kendine ben muayenesinin önemine dikkat çeken Yöndem, benlerde simetri değişimi, sınırlarda değişiklik, yara oluşumu veya kanama gibi belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Yeni araştırmalar, düzenli egzersizin kanserin tekrar etmesini önlemede bazı ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, hareketli bir yaşam tarzının tedavi sonrası süreçte kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

İlk naklin üzerinden 33 yıl geçti

33 yıl önce dünyada ilk kez aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirildi.

Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün! Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor

Bahar aylarının gelişiyle birlikte doğa uyanırken alerjik bünyeye sahip milyonlarca kişi için zorlu bir dönem başlıyor. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan polen alerjisinin; burun akıntısı, göz kaşıntısı, hapşırma krizleri ve nefes darlığı gibi belirtilerle yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceğini söyleyen Dr. Levent Safalı, polen alerjisine karşı alınabilecek önlemleri ve tedavi seçeneklerini anlattı.