Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Marin Software, Dijital Reklamcılık Sektöründe İflas Başvurusunda Bulundu

San Francisco merkezli Marin Software, dijital reklamcılık sektöründe önemli bir döneme damgasını vurdu. Ancak uzun süredir içinde bulunduğu mali krizi aşamayarak iflas başvurusunda bulundu.

2013 yılında 425 milyon dolarlık değerlemeye ulaşan şirket, Google ve Meta gibi devlerle olan rekabetin zorluğu karşısında ayakta kalamadı. İflas başvurusuyla birlikte Marin Software’in satışı da gündeme geldi.

ÇALIŞANLARININ YÜZDE 30’UNU İŞTEN ÇIKARMIŞTI

Reklam kampanyalarını farklı dijital platformlarda yönetmek ve ölçümlemek için otomasyon araçları geliştiren Marin Software, Nisan ayında mali sıkıntılar nedeniyle fesih planını açıkladı. Bu sürecin ardından şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 30’unu işten çıkardı ve son olarak Delaware’deki mahkemeye iflas başvurusunda bulundu.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Chris Lien, iflas başvurusunun ardından Marin Software’in, Teksaslı milyarder Joseph Liemandt’ın yatırım şirketi ESW Capital’in bir koluna satılacağını duyurdu. Lien, tüm alacaklılara geri ödeme yapılacağını ve kalan çalışanların satış süreci tamamlandığında görevlerine devam edeceğini belirtti.

GOOGLE VE META İLE BAŞA ÇIKAMADI

Kuruluşundan bu yana yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olan Marin Software, 2006 yılında Excel tabanlı bir araçla yola çıkmış, 2013’te halka arzla büyük bir çıkış yakalamıştı. Ancak zamanla dijital reklam pazarındaki devlerin, özellikle Google ve Meta’nın baskısı altında güçlü kalmak zorlaştı.

2015 yılında zirve yapmış olan gelirler, sonraki yıllarda sürekli düşüş yaşadı ve şirket hiçbir yıl tam anlamıyla kara geçemedi. Son mali rapora göre zarar 350 milyon doları aşmış durumda.

ABD’de Google’a yönelik tekel suçlamalarıyla karşı karşıya kalınırken ve Meta’nın regülasyonlarla mücadele etmesine rağmen, Marin Software ekipman olarak yalnızca 5,7 milyon dolarlık varlığa sahipken 2,8 milyon dolarlık borç yüküyle iflasın eşiğine geldi. Hisseleri de sonunda Nasdaq borsasından çıkarıldı.

Marin Software’in iflası, dijital reklam teknolojileri alanındaki rekabetin ne kadar çetin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Küçük bir yazılım girişimi olarak başlayan ve milyar dolarlık devlerle rekabet edemeyerek sona eren Marin Software’in hikayesi, sektörde ayakta kalmanın teknolojiyle beraber stratejik sermaye ve ölçek ekonomileriyle de ilişkili olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Borsa haftayı nasıl tamamladı? İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (4 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,36 puan artarken, toplam işlem hacmi 85 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,89 ile spor, en çok …

Tapu sahipleri dikkat: O kalemlere büyük zam geliyor!

İstanbul’da emlak piyasasını etkileyecek önemli bir değişiklik yaşanıyor. Rayiç bedellerin artışı, hem ev sahiplerini hem de alım satım yapacak yurttaşları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeyle vergiler ve tapu harçları da yükselecek.

Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla ilk 6 aydaki enflasyon farkları netlik kazanırken, temmuzda memur ve emekli aylıklarına yapılacak artışın yanında yılın ikinci yarısında uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da…

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.