Meclis’te başkanlık seçimi süreci başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçim süreci 28 Mayıs’ta başlayacak.

Başkanlık için her yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkanın görev süresi 2 yıl sürerken, ikinci devre için seçilen başkan o yasama döneminin sonuna kadar görev yapar.

28 Mayıs’ta Süreç Başlayacak

Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs’ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM Genel Kurulu ise beş gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili sebebiyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor.

400 Oy Gerekiyor

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

30 Vekil Başkanlık Yaptı

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Mustafa Abdülhalik Renda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan başkan oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, kesintisiz olarak 1946 yılına kadar 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay bir haftalık görev süresiyle İsmet Sezgin oldu.

İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il oldu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş İstanbul’un seçim çevresinden TBMM Başkanlığı görevine seçildi.

Related Posts

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: Hastanelerin çevresine yönelik tehdit ve saldırılar sağlık sistemini çökertiyor

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun hastanelerin çevresine yönelik tahliye tehditleri ve saldırılarının sağlık hizmetlerini felç ettiğini, hastanelerin tamamen hizmet dışı kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

ChatGPT krizi derinleşiyor: Akademide kopya endişesi büyüyor

İngiltere’deki üniversiteler, yapay zekâ destekli kopya girişimlerine karşı alarma geçti, 7 binin üzerinde şüpheli vaka tespit edildi

Mossad’ın hedef odaklı suikast stratejisi ortaya çıktı: “Burada yaşadığını biliyoruz” mektuplarıyla gözdağı

“Yükselen Aslan” adı verilen operasyonla İran’ın askeri ve nükleer kadrolarına yönelik nokta atışı suikastlar düzenlendi; İranlı komutanlar ve bilim insanları, yatağındayken vuruldu

Hindistan’da bütün Boeing 787 uçakları incelemeye alınacak

Hindistanlı yetkililer, 242 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından harekete geçti. Ülkedeki tüm “Boeing 787” tipi uçaklar için inceleme başlatıldı.

Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sini okumak suç sayıldı! Öğrencilere soruşturma açıldı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını protesto ederken kampüslerinde bulunan ve boykot edilen bir kahve firmasının önünde Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuyan öğrencilere Yıldız Teknik Üniversitesi soruşturma açtı

İsrail’de büyük panik! Marketlere akın ettiler

Uzun bir süredir diplomatik gerilim yaşayan İran ve İsrail arasındaki gerilim, sıcak savaşa dönüştü. İsrail, geçtiğimiz gece İran’ın başkenti Tahran’a ve birçok kente saldırı başlatırken İran, söz konusu saldırılara İsrail’in başkenti Tel Aviv’e …