Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

1 Temmuz’dan itibaren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki ürünlerde artış yapılacak. Bu artışlar Yİ-ÜFE’ye endekslenerek Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek ve Resmi Gazete’de duyurulacak.

Önceki dönemde Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olan ÖTV artışları artık Cumhurbaşkanı’nın yetkisine geçti. Haziranda Yİ-ÜFE’deki aylık artış %2,46, 6 aylık artış %15,71 ve yıllık artış oranı %24,45 olarak gerçekleşti.

ÖTV tarifelerine göre bazı ürünlerde artışlar olacak

ÖTV artışlarıyla otomobil, akaryakıt, sigara, içki gibi ürünlerin fiyatları yükselecek. Akaryakıt ürünleri LPG’den mazota, benzinden başlayarak farklı Oranlarda zamlanacak.

Cumhurbaşkanı’nın yetkisi

Cumhurbaşkanı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde maktu ÖTV artışları belirleyecek. Ayrıca, akaryakıt ve otomobil gibi ürünlerdeki ÖTV artışlarını belirleme konusunda da yetkili olacak.

ÖTV artışlarıyla enflasyon da yükselecek. Bu nedenle ekonomi yönetimi artışları dengede tutmak için çaba gösterecek. Yapılacak toplantıların ardından 1 Temmuz’dan geçerli olacak yeni ÖTV tarifeleri ve vergi artışları Resmi Gazete’de duyurulacak.

Akaryakıt fiyatları ve enflasyon

Akaryakıt fiyatlarındaki zamlar enflasyonu artırabilir. Temmuz ayı enflasyonunun kontrol altında tutulması için tedbirler alınacak. Ancak yeni zamlar enflasyonu etkileyebilir.

ÖTV artışlarıyla hazineye ek gelir sağlanacak ve pek çok mal ile hizmetin fiyatlarında artışlar yaşanacak. Örneğin, akaryakıt ürünlerine yapılacak 1 liralık artış hazineye günlük 95 milyon lira ek gelir getirecek.

ÖTV artışlarıyla hazineye aylık 5,5 milyar lira ilave gelir sağlanması bekleniyor. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki artışlarla birlikte hazineye ek vergi geliri artışı 10-12 milyar liraya kadar yükselebilir.

Related Posts

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.

Veriler yayımlandı: Kira artış oranı belli oldu!

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kira artış oranı belli oldu, konut piyasasında hareketlilik başladı. Yaz sezonuyla birlikte kiralık konut talebi yükselirken, fiyatlarda dalgalanma bekleniyor. Uzmanlar gelişmeleri yakından izliyor.

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Bloomberg: TCMB ticari kredi limitlerini gevşetmeyi planlıyor

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.